Obalamy wielkanocne mity żywieniowe!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami – dla jednych to czas odpoczynku i spotkań z bliskimi, dla innych to stres – jestem na diecie, jestem chory – jak przeżyć święta?

Warto obalić kilka najpopularniejszych żywieniowych mitów, które mogą ułatwić ten okres.

Po pierwsze – „jestem na redukcji, nie mogę zjeść sernika i mazurka”… dobra wiadomość – można! Sekretem jest umiar. Jeśli zjesz kawałek ciasta na poobiedni deser do kawy, nic się nie stanie. Kawałek sernika nie sprawi, że przytyjesz, ale… kawałek, a nie całą blachę. Pamiętaj, chodzi o ilość. Zjedz ze smakiem porcję i nie biczuj się, że zrobiłeś coś źle.

Po drugie – „jajka podnoszą poziom cholesterolu, nie mogę ich jeść”… nic bardziej mylnego! Można je jeść bez obaw. Jajka zawierają co prawda cholesterol, ale nie wpływa on znacząco na poziom cholesterolu we krwi. Są za to skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, witaminę A, E, D, żelazo, fosfor, selen, cynk – a to wszystko bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Jajka są również sycące i niskokaloryczne, pod warunkiem, że nie zalejesz ich majonezem. Zamiast tego wypróbuj przepis na lekki jogurtowy sos (przepis poniżej).

Po trzecie – „polska Wielkanoc jest bardzo tłusta i niezdrowa”… to prawda, ale bardzo łatwo ją odchudzić i sprawić, by była lżejsza i zdrowsza. Po pierwsze, warto wybierać chude pieczone mięsa, najlepiej drób. Do jajek zamiast majonezu, wybierz sos jogurtowy. Żurek świetnie smakuje z czosnkiem i chrzanem zamiast tłustą kiełbasą i śmietaną. Sernik można przygotować z półtłustego twarogu zamiast tłustego. Do sałatki jarzynowej część majonezu zastąp jogurtem greckim. Jak widać, można w święta zjeść pyszne potrawy, nie rezygnując z ich smaku, a oszczędzając kalorie.

Pamiętaj, aby nie spędzić całego dnia przy uginającym się od smakołyków stole. Warto złapać oddech na spacerze i cieszyć się pierwszymi promieniami wiosennego słońca.

JOGURTOWY SOS

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sok z ½ cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta soli i pieprzu

Do miseczki włożyć żółtka jaj (białka wykorzystać do sałatki), dokładnie rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce i cieszyć się pysznym smakiem lekkiego sosu.

Wielkanoc to czas, który można spędzić w radosnej atmosferze, nie rezygnując z przyjemności smakowania świątecznych potraw. Z odrobiną umiaru i świadomymi wyborami można cieszyć się tradycjami, nie obciążając zbytnio organizmu. Pamiętaj, że święta to nie tylko jedzenie, ale także czas na odpoczynek, spędzanie chwil z bliskimi i łapanie pierwszych wiosennych promieni słońca.

Niech te Święta będą pełne radości, zdrowia i smaku – zarówno w kuchni, jak i w sercu!

Umów wizytę top